Διατροφή

Ιατρικές συστάσεις

Ιατρικές συστάσεις για την κατανάλωση του ψωμιού

 

Επιπροσθέτως στην γενική αποδοχή ότι για πολλούς ανθρώπους η αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών ινών θα ήταν ευεργετική, οι περισσότερες συμβουλές που δίνονται παγκοσμίως για βελτιωμένη διατροφή στις βιομηχανοποιημένες χώρες κάνουν λόγο για μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, λιπών και αλκοόλ και αύξηση αυτής του αμύλου.

Αυτό υποδηλώνει μεταστροφή από τρόφιμα που παρέχουν λιγότερη ευτροφία εκτός από ενέργεια σε τρόφιμα όπως το ψωμί που φέρουν τα περισσότερα συστατικά του αρχικού σπόρου. Έχει υπολογιστεί ότι αυτή η μεταστροφή θα βελτιώσει σημαντικά την αξία της διατροφής μας. Η επιτροπή για τα ιατρικά ζητήματα ( COMA) έχει εκδώσει αναφορά από το 1981 συνιστώντας την κατανάλωση ψωμιού είτε αυτό είναι άσπρο, μαύρο και ότι το ψωμί πρέπει να αντικαταστήσει κάποια από τα λίπη και ζάχαρα στην διατροφή μας. Η αναφορά συνιστούσε επίσης ότι η αξία του ψωμιού ως πηγή θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να μεταδοθεί στην θρεπτική εκπαίδευση και ότι η αύξηση των δημητριακών ινών στην διατροφή θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική και αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με το να τρεφόμαστε με άλευρα υψηλών αποδόσεων.