Τσουρέκι

Icon

60

Icon

Μεσαία

Icon

Συστατικά

Υλικά
  • 1000γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 250ml γάλα χλιαρό
  • 250γρ. βούτυρο φυτικό ή ζωϊκό
  • 200γρ. αυγό, συν 1-2 κρόκους για άλειμμα
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 100γρ. νωπή
  • 10γρ. αλάτι (1 κ.τ.γ. γεμάτο)
  • Αρωματικά κατά προτίμηση: Μαστίχα, Μαχλέπι, Κάρδαμο, Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Πιάνουμε προζύμι με την μαγιά, το γάλα και 250γρ. αλεύρι και το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε πολύ σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, το αλάτι και τα αρωματικά, ύστερα και με το βούτυρο. Κατόπιν ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και προς το τέλος προσθέτουμε και το προζύμι. Εφόσον επιτύχουμε μια ομοιογενή ζύμη, την κόβουμε σε μπαλάκια των 200-250 γραμμαρίων και τα αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό χώρο σκεπασμένα. Έπειτα τα πλάθουμε σε φυτίλια μήκους 60-70 εκ. και τα πλέκουμε ανά δύο ή τρία σε τσουρέκια. Στο τελείωμα πλάθουμε τις άκρες μεταξύ τους και τις διπλώνουμε μέσα στην πλεξούδα. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σκεπασμένα σε ζεστό χώρο (40-45°C). Όταν έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με γάλα και πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά. Αν πάρουν χρώμα γρήγορα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα.

Shopping cart
Sidebar
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Διαβάστε για την Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων εδώ.