Panettone

Icon
Icon

Εύκολη

Icon

Συστατικά

Υλικά
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 10γρ. αλάτι
  • 15γρ. ξηρή μαγιά
  • 4 αυγά
  • 200γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ.ύ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 100γρ. σταφίδες (ή κράνμπερις)
  • 100γρ. ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • 100γρ. γλυκό κερασάκι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
Προσθέστε τα αυγά, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη.Προσθέστε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο πιο υγρή από τη συνήθη ζύμη για ψωμί, αλλά αν είναι πολύ υγρή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον αλεύρι. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις η ζύμη φουσκώσει, ανακατέψτε μέσα τις σταφίδες, τα καρύδια ή αμύγδαλα και τα κερασάκια (αν χρησιμοποιείτε). Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ρούμι ή κονιάκ για επιπλέον άρωμα.
Σχηματίστε τη ζύμη σε στρογγυλό ή ψηλό σχήμα (όπως το παραδοσιακό panettone) και τοποθετήστε τη σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα για panettone (ή σε φόρμα για κέικ αν δεν έχετε την ειδική).
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γεμίσει το μισό της φόρμας.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
Ψήστε για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι όταν το τοποθετήσετε στο κέντρο του panettone.
Εάν δείτε ότι το panettone αρχίζει να καίγεται στην επιφάνεια πριν ψηθεί στο εσωτερικό, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.
Αφήστε το να κρυώσει:
Αφήστε το panettone να κρυώσει πλήρως σε μια σχάρα πριν το σερβίρετε.

 

Shopping cart
Sidebar
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Διαβάστε για την Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων εδώ.