Λαμπροκούλουρα ή Λαμπρόψωμο
60
Μεσαία
Συστατικά
Υλικά
- 1.000γρ. Αλεύρι τ.70 δυνατό
- 50γρ. Λάδι
- 50γρ. Ζάχαρη
- 50γρ. Αυγό
- 450γρ. Γάλα
- 40γρ. Μαγιά
- 18γρ. Αλάτι
- 20γρ. Γλυκάνισο
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός του λαδιού και του γλυκάνισου, μέχρι να ενσωματωθούν. Μόλις το ζυμάρι δέσει κι αρχίσει να ξεκολλάει από το ζυμωτήριο προσθέτουμε τον γλυκάνισο και το λάδι σιγά-σιγά.
Ξεκουράζουμε το ζυμάρι για 20λ, έπειτα κόβουμε κομμάτια των 200γρ τα οποία πλάθουμε σε φυτίλια. Δύο από αυτά τα ανοίγουμε περίπου στα 80εκ. μήκος, τα πλέκουμε μεταξύ τους και ενώνουμε σχηματίζοντας κουλούρα. Το τρίτο το ανοίγουμε στα 40εκ. μήκος, το κόβουμε στα 2 και σχηματίζουμε σταυρό στο μέσον της κουλούρας.
Τοποθετούμε σε αντικολλητική λαμαρίνα, στοφάρουμε, αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40λ και αφού ξεφουρνίσουμε ( ενώ είναι μαλακό το ζυμάρι). τοποθετούμε στο κέντρο του σταυρού ένα κόκκινο αυγό.