Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις) και τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Προετοιμασία των αμυγδάλων:
Αν τα αμύγδαλα δεν είναι ήδη καβουρντισμένα, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Μόλις κρυώσουν, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή τα αφήνουμε ολόκληρα, όπως προτιμάμε.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Αν χρησιμοποιείς μίξερ, μπορείς να το χτυπήσεις σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5-7 λεπτά.
Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε το μείγμα στο βούτυρο σταδιακά. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Ρίχνουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στη ζύμη και τα ανακατεύουμε καλά.
Πλάσιμο των κουραμπιέδων:
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Αν θέλουμε, μπορούμε να δώσουμε στα κουραμπιέδες το σχήμα που προτιμάμε, είτε στρογγυλό είτε ελαφρώς πεπλατυσμένο.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια. Να προσέξετε να μην τους αφήσετε πολύ χρόνο στον φούρνο, γιατί πρέπει να παραμείνουν λευκοί και τραγανοί.
Σιρόπιασμα και επικάλυψη:
Μόλις βγουν από τον φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο για να πάρουν το άρωμα και την υγρασία.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν και, όταν είναι χλιαροί, τους πανάρουμε με άχνη ζάχαρη για να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική τους επικάλυψη.
Tips:
Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ροδόσταγμα ή να χρησιμοποιήσεις μισό-μισό βούτυρο και μαργαρίνη για πιο μαλακή υφή.
Αν θέλεις πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο παραπάνω αλεύρι ή να τα ψήσεις λίγο περισσότερο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Διαβάστε για την Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων εδώ.