ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 500 γρ. Νερό
- 800 γρ. Ζάχαρη
- 150 γρ. Μέλι
- 2 ξυλάκια ή 1 κ.τ.γ σκόνη κανέλας
- 2-3 γαρύφαλλα ή ½ κ.τ.γ σκόνη
- 1 λεμόνι κομμένο στα 4
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. Ζάχαρη
- 2 κουταλάκια γλυκού Κανέλα
- 1 κουταλάκι γλυκού Σόδα
- 1 βανίλια
- 1 πορτοκάλι ξύσμα
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Κάνουμε πρώτα το σιρόπι, ζεσταίνοντας όλα τα υλικά – εκτός του μελιού – σε μια κατσαρόλα, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε μέσα το μέλι. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία χώρου. Την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το πορτοκάλι/λεμόνι θα τα βγάλουμε λίγο πριν το σιρόπιασμα.
Για τη ζύμη, ρίχνουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε μέσα τη σόδα (αφρίζει προσωρινά). Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα και ανακατεύουμε. Μετά το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε πάλι. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα σε άλλο μπολ όπου έχουμε ανακατέψει το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι για λίγα δευτερόλεπτα, όσο για να ενυδατωθεί όλη η μάζα. Παίρνουμε κομμάτια ~30γρ. και πλάθουμε μελομακάρονα σε ότι σχήμα μας αρέσει. Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 190°C για περίπου 25 λεπτά. Περίπου 3 λεπτά αφού τα βγάλουμε, τα βυθίζουμε στο σιρόπι για 1-2 λεπτά και μετά τα αραδιάζουμε σε πιατέλα. Τέλος ρίχνουμε από πάνω μέλι και σπασμένο καρύδι.