Γλυκά Ψωμάκια Κανέλας (Cinnamon Rolls)
170
Μεσαία
Συστατικά
Υλικά
Για τη ζύμη
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ½ κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 φλιτζάνι γάλα, χλιαρό
- ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά
- ⅓ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
- ⅓ φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το γλάσο
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
Εξοπλισμός
- Μίξερ με γάντζο ζύμης
- Κατσαρόλα
- Πλάστης
- Πυρίμαχο σκεύος
- Πινέλο ζαχαροπλαστικής
Βήμα 1: Ετοιμάστε τη ζύμη
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη χλιαρή μαγιά με το γάλα και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
- Σε ένα μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέστε στο μίγμα τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς.
- Ζυμώστε με τον γάντζο του μίξερ για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 2: Γέμιση και τύλιγμα
- Ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους περίπου ½ εκατοστού.
- Αλείψτε την επιφάνεια με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Πασπαλίστε ομοιόμορφα πάνω από το βουτυρωμένο φύλλο ζύμης.
- Τυλίξτε τη ζύμη σφιχτά σε ρολό και κόψτε την σε 12 ίσα κομμάτια.
Βήμα 3: Ψήσιμο
- Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
- Σκεπάστε τα και αφήστε να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε τα ρολά για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Βήμα 4: Γλάσο
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε το τυρί κρέμα με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το γάλα σταδιακά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσετε ένα απαλό γλάσο.
Βήμα 5: Σερβίρισμα
- Μόλις τα cinnamon rolls βγουν από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά.
- Περιχύστε τα με το γλάσο ενώ είναι ακόμα ζεστά.
Καλή απόλαυση!