- 2 δόσεις Σιμιγδάλι χονδρό
- 3 δόσεις Ζάχαρη
- 4 δόσεις Νερό
- 1 δόση Ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.γ. κανέλλα
- ¼ κ.τ.γ.γαρύφαλλο
- Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
Η συνταγή του χαλβά είναι ογκομετρική, οπότε χρησιμοποιούμε το ίδιο δοχείο για την δοσομέτρηση όλων των κυρίως υλικών. Με την σειρά που δίνονται τα υλικά, δεν χρειάζεται ξέπλυμα του δοχείου.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σε μια κατσαρόλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη και μέσα σε αυτήν και το νερό. Βοηθάει αν το νερό είναι χλιαρό. Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το νερό, ώστε να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερη. Έπειτα βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει το σιμιγδάλι. Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα μυρωδικά (κανέλλα, γαρύφαλλο, ξύσμα). Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ο χαλβάς και έπειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σε αυτό το σημείο, προαιρετικά προσθέτουμε μέσα στον χαλβά ξηρούς καρπούς και όσο είναι ζεστός τον μεταφέρουμε στο δοχείο/φόρμα από όπου θα τον σερβίρουμε.