Συνταγές καταναλωτικών με Αλεύρι Καλαμποκιού

Ψωμί με Καλαμποκάλευρο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 200 γρ. αλεύρι Καλαμποκιού
  • 800 γρ. αλεύρι Κίτρινο ψιλό
  • 25-28 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 18 γρ. αλάτι
  • 550-600 γρ. νερό

Η συνταγή προορίζεται για φρατζόλα ή καρβέλι. Αν κάνουμε ψωμί σε φόρμα, μπορούμε να αυξήσουμε την αναλογία σε καλαμποκάλευρο, γνωρίζοντας παράλληλα ότι όσο περισσότερο βάλουμε, τόσο πιο βαρύ θα βγει το ψωμί. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να επιτύχουμε ζύμη λεία κι ομοιογενή. Είναι καλύτερο να ζυμώσουμε 3-4 φορές από λίγο, με 5 λεπτά ξεκούραση ενδιάμεσα, παρά μια και έξω. Έπειτα κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, τα κάνουμε μπάλες και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα για 20 λεπτά. Ύστερα πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα, αλευρώνουμε κυλώντας τα σε καλαμποκάλευρο ανακατεμένο με κίτρινο και τα τοποθετούμε σε ταψί, όπου τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα, σε θερμοκρασία 30-40°C. Πριν το ψήσιμο χαράζουμε προαιρετικά, και ψήνουμε στους 200°C χωρίς αέρα, για 40-60 λεπτά ανάλογα το μέγεθος. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Στο τέλος ελέγχουμε πιάνοντας το ζεστό ψωμί με γάντι ή πετσέτα και χτυπώντας το από κάτω με το άλλο χέρι. Όταν ακούγεται κούφιο έχει ψηθεί καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.