Σιμιγδάλι Ψιλό

Γαλακτομπούρεκο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 700 γρ. Ζάχαρη
  • 700 γρ. Νερό
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 170 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. Ζάχαρη
  • 250 γρ. Βούτυρο
  • 1.000 γρ. Γάλα
  • 200 γρ. Αυγά
  • 1 τεμ. Βανίλια σκόνη

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, έως ότου βράσει και «δέσει» (δηλ. να αρχίσει να ρέει σε σταγόνες αντί με συνεχή ροή). Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία χώρου.

Για την κρέμα, χτυπάμε τα αυγά με 50γρ. ζάχαρης μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι μέχρι να γίνουν κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξει. Μόλις δέσει η κρέμα την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια και 50γρ από το βούτυρο. Έπειτα και την μαρέγκα. Το υπόλοιπο βούτυρο το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά και το χρησιμοποιούμε για να αλείφουμε τα φύλλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε στο ταψί 5 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα-ένα, μετά ρίχνουμε την κρέμα, σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα βουτυρωμένα και τέλος κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος κομματιών.Βουτυρώνουμε και από πάνω, ύστερα βάζουμε το ταψί σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 ώρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει (περίπου 1 ώρα). Όταν βγει το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστό, περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να τραβήξει για μια μέρα, σκεπασμένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.