Επαγγελματικές Συνταγές - Ζύμη & Φύλλο

Παξιμάδι καλαμποκιού

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 4 κιλά αλεύρι καλαμποκιού 4 κιλα TM 2 κιλά αλεύρι 55% 200 γρ αλάτι 1 κιλό ζυμάρι φρέσκο 200 γρ καλαμποκέλαιο 150 γρ μαγιά 6 κιλά νερό Αν αποφασίσατε να δοκιμάσετε και εσείς να φτιάξετε τη συνταγή Παξιμάδι σίκαλης θα...

Περισσότερα

Επαγγελματικές Συνταγές – Αρτοποιία

Κρίθινο ψωμί

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 5 κιλά κριθάρι 1 κιλό ολικής άλεσης 2500 γρ. ΤΜ 1500 70% 180 γρ. αλάτι 1500 γρ. προζύμι 180 γρ. μαγιά 100 γρ. λάδι 6500 γρ. νερό Ζυμώνουμε 12' σε αργό και 4 λεπτά...

Περισσότερα

Επαγγελματικές Συνταγές - Ζύμη & Φύλλο

Φύλλο λαδιού

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 500 γρ. αλεύρι τύπου 55% έξτρα 10 γρ. αλάτι 60 γρ. λάδι 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι 200 γρ. νερό Ρίχνουμε το λάδι και το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί. Στη συνέχεια...

Περισσότερα

Επαγγελματικές Συνταγές - Ζύμη & Φύλλο

Παξιμάδι σίκαλης

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 5 κιλά σικάλευρο 2 κιλά ολικής 3 κιλά 70% 170 γρ. αλάτι 1 κιλό προζύμι 100 γρ. ζάχαρη 150 γρ. μαγιά 6300 γρ. νερό Αν αποφασίσατε να δοκιμάσετε και εσείς να φτιάξετε τη συνταγή...

Περισσότερα

Διατροφή

Ιατρικές συστάσεις

Ιατρικές συστάσεις για την κατανάλωση του ψωμιού   Επιπροσθέτως στην γενική αποδοχή ότι για πολλούς ανθρώπους η αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών ινών θα ήταν ευεργετική, οι περισσότερες συμβουλές που δίνονται παγκοσμίως για βελτιωμένη διατροφή στις βιομηχανοποιημένες χώρες...

Περισσότερα

Διατροφή

Το πείραμα

Σίγουρα το πιο γνωστό και πλήρες πείραμα που έγινε για να ελεγχθεί η διατροφική αξία του ψωμιού ήταν σε ατροφικά παιδιά ηλικίας 5 έως 15 χρονών στην μεταπολεμική Γερμανία.   Το πείραμα σχεδιάστηκε ειδικά για να...

Περισσότερα

Διατροφή

Η σημασία της υγιεινής σε έναν αλευρόμυλο

Σε μια παραγωγική διαδικασία όπως αυτή ενός σύγχρονου αλευρόμυλου το κομμάτι της υγιεινής είναι αρκετά απαιτητικό και πολύπλευρο.   Για να γίνει πιο κατανοητό θα το διακρίνουμε σε εσωτερικό και εξωτερικό. Ξεκινώντας με το εσωτερικό κομμάτι...

Περισσότερα

Διατροφή

Η Διατροφική αξία του ψωμιού

Το ψωμί συχνά αναφέρεται και ως η ράβδος της ζωής – τίτλος που του έχει αποδοθεί στο The People’s Food(Crawford και Broadley, 1938) σε μια προπολεμική έκθεση για την διατροφική κατανάλωση των νοικοκυριών στην...

Περισσότερα