Τσουρέκι

Πιάνουμε προζύμι με την μαγιά, το γάλα και 250 γρ. αλεύρι και το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε πολύ σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, το αλάτι και τα αρωματικά, ύστερα και με το βούτυρο. Κατόπιν ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και προς το τέλος προσθέτουμε και το προζύμι. Εφόσον επιτύχουμε μια ομοιογενή ζύμη, την κόβουμε σε μπαλάκια των 200-250 γραμμαρίων και τα αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό χώρο σκεπασμένα. Έπειτα τα πλάθουμε σε φυτίλια μήκους 60-70 εκ. και τα πλέκουμε ανά δύο ή τρία σε τσουρέκια. Στο τελείωμαπλάθουμε τις άκρες μεταξύ τους και τις διπλώνουμε μέσα στην πλεξούδα. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σκεπασμένα σε ζεστό χώρο (40-45°C). Όταν έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με γάλα και πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°Cγια περίπου 45 λεπτά. Αν πάρουν χρώμα γρήγορα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα.