Ψωμί Χωριάτικο

Φροντίζουμε το νερό να είναι σε θερμοκρασία χεριού (ούτε κρύο, ούτε ζεστό). Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το αλάτι, μέχρι να ενυδατωθεί όλο το αλεύρι. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι για 10λ – πάντα σκεπασμένο, έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και ξαναζυμώνουμε αργά μέχρι να γίνει το ζυμάρι λείο. Αν η ζύμη είναι πολύ σφικτή προσθέτουμε λίγο νερό, αν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν βλέπουμε ότι σχίζεται όπως τη διπλώνουμε, ξεκουράζουμε για 5-10λ και ξαναζυμώνουμε. Τέλος πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα (φρατζόλα ή καρβέλι), τοποθετούμε το ζυμάρι σε ταψί με λαδόκολλα ή σε λαδωμένη φόρα και τοαφήνουμε να φουσκώσει (ιδανικά σε θερμοκρασία 30-40°C) σκεπασμένο. Ελέγχουμε πότε είναι έτοιμο πιέζοντας το απαλά – αν επανέρχεται γρήγορα δεν φούσκωσε αρκετά, αν επανέρχεται αργά είναι έτοιμο για ψήσιμο. Ψεκάζουμε την επιφάνεια το ζυμαριού με νερό (για να πάρει χρώμα και να κάνει καλή κόρα) και χαράζουμε σε μερικά σημεία αν θέλουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι (για να μην κάνει το ψωμί άναρχα σκασίματα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°Cχωρίς αέρα, σε μεσαίο ύψος,μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε μέχρι μέσα, το πιάνουμε με ένα γάντι ή μια πετσέτα και κτυπάμε από κάτω…όταν ακούγεται κούφιο, είναι έτοιμο!